Dezvoltare personala

Curs sustinut de actorul Catalin Oprea

Durata curs: 5luni

Durata unei sedinte: 2 ore

Pret curs integral: 750 Ron

Cursul de Dezvoltare personala prin Actorie

Cursul este format dintr-o suita de exercitii de actorie, repetitii si spectacol specifica cursurilor de actorie, precum si din sedinte optionale complementare de conectare la realitatea sociala actuala. Toate componentele cursului, atat sedintele de baza, cat si cele optionale au ca obiectiv principal dezvoltarea ta personala prin redefinirea identitatii tale in contextul grupului si in cel socio-cultural actual.

Vei putea sa:

* vorbesti mai bine in public, sa-ti stapanesti emotiile

* relationezi mai bine si mai profund cu apropiatii tai

* sa-ti cunosti mai bine propriile posibilitati, limite si preferinte

* fii mai hotarat, sa-ti maresti capacitatea de a lua decizii

* cunosti un grup divers si sa te integrezi intr-o comunitate

* te conectezi mai bine la realitatea socio-culturala actuala

 

Exercitiile de actorie

Jocurile si exercitiile specifice pana nu demult doar actorilor, au devenit, prin democratizarea acestei meserii, utile si in alte domenii, cum ar fi invatamantul sau dezvoltarea personala. Ele dezvolta nu numai “micul actor”, ci ne dezvolta pe noi personal, cei care le practicam, spre „marele om” care putem sa fim.

 

In cadrul acestui curs, exercitiile au un dublu rol. Pe de o parte sunt in mod traditional menite sa formeze un grup functional in vederea unui spectacol. Pe de alta parte ele urmaresc dezvoltarea ta personala prin urmatoarele concepte cheie

* Libertatea de exprimare

*Participativitatea

*Generozitatea

*Initiativa

*Sinceritatea – autocunoasterea

*Joaca – abilitatea

* Comunitatea

* Valorizarea personala si a celuilalt

Se urmaresc cu caracter de utilitate exersarea urmatoarelor abilitati tehnice

- respiratie

- dictie

- vocale

- flexibilitate corporala

- atentie

- ritm

- reactivitate

- filtrare rapida a informatiei

Tot cu caracter de utilitate sunt invocate si elemente de comunicare cu subconstientul prin

- imagini

- muzica

- miscare, dans

- meditatie

- art-terapie

- limbaj non-verbal

 

Activitatile optionale

Sunt sedinte optionale desfasurate in afara timpului normal de curs, care au caracter social si de grup. Ne vom stradui sa fie minim jumatate ca numar din numarul sedintelor normale, dar asta depinde mai mult de voi. Ele au darul de a mai aerisi cursul, de a-l diversifica, dar si de a-l servi in acelasi timp. Au un mai pronuntat caracter social, de deschidere, uneori culturala, alteori experimentala si isi propun o conectare mai buna la exteriorul salii de curs, la actualitatea sociala, la evenimente si locuri diferite.

Exemple de astfel de activitati sunt

*experimente de aprofundare in zona jocurilor pentru abilitati tehnice. Mai multa miscare sau vorbire, etc. pentru doritori

* exercitii de actorie mai complexe, care necesita minim o ora si care ar aglomera si dezechilibra cursul, dar care nu pot fi facute eficient intr-un timp scurt

* jocurii conexe care necesita mai mult timp, cum ar fi art-terapia, board-games, jocuri de societate etc.

* experienta de a fi intr-un loc diferit care prin alteritatea lui ma imbogateste. Locuri din natura, locuri turistice, locuri in care se desfasoara alte activitati cum ar fi evenimente culturale, religioase, sportive care pot constitui o experienta diferita si interesanta.

* comunitare. Implicarea intr-o activitate sportiva, ecologica, de caritate, de atragerea atentiei, etc.

* expeditii de informare la biblioteca, in cautare de texte si materiale audio-visuale potrivite care sa va reprezinte, sau de cercetare a unui anumit loc unde urmeaza sa facem o actiune.

* intalniri pe anumite teme specifice ca poezia, filmul, culinare, mestesugaresti in functie de hobby-urile voastre comune.

 

Spectacolul de teatru

Fiecare participant va fi distribuit in minim un spectacol de teatru clasic, modern, de miscare, poezie, non-verbal, etc. in functie de preferintele și posibilitatile sale pe parcursul cursului. Spectacolul se desfasoara atat in locatii publice, cat si la cerere, cu circuit inchis in cadrul Scolii noastre de teatru. Prin repetitii si spectacol iti vei pune probleme mai complexe precum”

* experienta mea de viata. intelegerea situatiilor si a rolurilor

* identitatea mea. tipul meu de reactie

* aportul personal intre adevar si spectaculozitate

* explorarea in plan personalcu ajutorul celuilalt a unei situatii

* valorizarea propriei vieti in raport cu actul teatral

Repetitiile si spectacolul au un caracter important, deoarece ocupa o buna parte a timpului petrecut impreuna la curs. Pentru o mai fluida desfasurare a proiectului sarcinile vor fi impartite. Pe langa actori veti putea incerca diverse responsabilitati diferite, cum ar fi:

* evidenta recuzitei, a replicilor si timpului de joc

* producerea si montarea decorului

* sunet si lumini

* curatenia

* protocolul

* materiale de promovare specifice: afise, flyere, anunturi

* relatii cu publicul

* programe de integrare a spectacolului si a activitatii noastre in exterior

Toate acestea sunt menite sa va responsabilizeze in cadrul comunitatii, sa va de un rol suplimentar daca doriti si le puteti face doar daca va fac placere.

 

In incheiere

Stimularea abilitatilor si a personalitatii dvs, activitatile optionale sociale si emotiile intalnirii dvs cu un rol, cu parteneri de joc reali si cu un public va vor ajuta sa priviti viata cu mai mult zambet si sa pasiti cu mai mult curaj in proiectele dvs personale. Veti putea sa vorbiti si sa relationatimai bine cu cei apropiati, sa va  explorati mai mult posibilitatile, sa luati decizii mai multe si mai bune in viitor.

Comments are closed.